Szolgáltatásaink
Széchenyi Pihenő Kártya
Széchenyi Pihenő Kártya
Vendégeinknek kirándulás szervezés Erdélybe
Vendégeinknek kirándulás szervezés Erdélybe
Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön legújabb híreinkről, akcióinkról!

Hajdúszoboszló, a történelmi város

Hajdúszoboszlót ma leginkább híres gyógyfürdőjéről ismerjük. Valóban a város alól feltörő gyógyforrás tette országosan, sőt, nemzetközileg is ismertté. Történelmében azonban találhatunk érdekes és különleges eseményeket, amik a mai napig meghatározzák arculatát.

Manapság a fürdőzni és gyógyulni vágyók tömegeit vonzza Hajdúszoboszló télen és nyáron. Az Aranyapartman a kisgyerekes családoknak, az időseknek és a fiatalabb korosztálynak is tökéletes szállás, ha szeretnénk eltölteni egy rövidebb vagy hosszabb pihenést a Hajdúszoboszlón. Íme, néhány érdekes tény, amit eddig talán nem tudtunk kedvenc fürdővárosunkról!

Többezer éve emberlakta a vidék

Régészeti leletek tanúskodnak arról, hogy a város helyén már a Kr. e.-i III. évezredben is voltak állandó települések. A népvándorlás idején is lakott hely volt, mivel kedvező földrajzi fekvésű és kereskedelmi útvonalak találkozásánál fekszik. Szállást adott a történelem folyamán a hunoknak, vandáloknak, gepidáknak, gótoknak és avaroknak is.

Középkori emlékek

1705-ben íródott az első írásos emlék, I. Géza korában, majd a következő dokumentum dátuma 1214: itt említik Szoboszlót mint paptartó falut. 1 XIV. században a falu a Debreczeni család birtoka volt, és a későbbiekben is általában Debrecen tulajdonosaihoz tartozott.

A XVI. század másodi felétől nehéz idők köszöntöttek Hajdúszoboszló lakosaira. 1552-ben a török dúlta fel, ezért a lakosság nagy része elmenekült. 1594-ben pedig krími tatár hadsereg pusztított az egész térségben. Szoboszló lakossága elmenekült, akiknek nem sikerült, azokat megölték a barbár hódítók.

A harcias hajdúváros

A XVII. század fellendülést hozott a városnak, mert megtörtént a hajdúk elszállásolása. Emiatt is kapta a település a „Hajdú” melléknevet. A hajdúk a Bocskai szabadságharc katonái voltak, valószínűleg kunok. 1606-ban ők lettek betelepítve a kipusztított lakosság helyére. Földet és nemességet kaptak a fejedelemtől, így jött létre a hat hajdúváros, amelyek közül Szoboszlónak lett vezető szerepe.

A hajdúk, korábbi életmódjukból adódóan jellegzetes katonai települést alakítottak ki. Erőddé alakították azt, ami a középkori templomból megmaradt, fallal és vizesárokkal vették körül. Napi életmódjukban is látszott a katonai múlt, és a fejedelmek rendszeresen hívták őket harcba a következő évszázadokban is. II. Rákóczi György mellett is küzdöttek, de sajnos 1660-ban a török elleni harcuk bosszújaként azok lerohanták és porig égették a várost. A lakosokat megölték vagy rabláncra fűzték. A török elleni harcra emlékeznek meg napjainkban is a „szilveszteri csergetés” szokásával.

Hajdúszoboszló nem adja fel

Három év alatt feltámadt poraiból, és újra jelentős település lett. Részt vettek a Rákóczi-szabadságharcban a fejedelem oldalán, 1709-ben pedig pestisjárvány sújtotta. Később a tatárjárás, majd újabb pestisjárvány és árvíz is jött. Ennek ellenére mindig összeszedte magát a maradék lakosság, így a város fennmaradt.

A XVIII. században Hajdúszoboszló is az iparosodás útjára lépett, a Kiegyezés után pedig az építés időszaka kezdődött el. Ekkor jöttek létre az első ipari üzemek, ám ennek ellenére is elmondhatjuk, hogy a XIX. század végére jellegzetes mezőgazdasági arculattal rendelkezett.

A 20. század elején a Kossuth-kultusz és a hajdúk tisztelete is élénk maradt. Az első világháborúban több, mint ezer hajdúszoboszlói lakos halt meg, és azt ezt követő román megszállás is komoly károkat okozott.

Hajdúszoboszlói fordulat

A város történelmében óriási fordulat következett be, amikor 1925-ben fűtőértékű földgáz tört fel a földből, és ennek nyomán egy másik óriási kincs: a 73 fokos hévíz. Ekkor indult el a fürdővárossá alakulás folyamata.

Először a helyi lakosság kezdett rendszeresen fürdőzni a meleg vízben, és többen észrevették, hogy mozgásszervi problémáik csökkentek. Ekkor kezdtek más településekből is özönleni a gyógyulásra vágyók. 1926-ban a vezetőség elvégeztette a víz vegyelemzését. Kiderült, hogy mintegy húszféle ásványi anyagot tartalmaz, és emiatt, illetve hőfoka miatt gyógyvíznek minősíthető.

A gyógyvíz minősége napjainkban is kiváló. Nem véletlen, hogy Magyarország egyik legnépszerűbb fürdője a hajdúszoboszlói gyógy-és strandfürdő.

Látogassa meg ezt a gazdag történelmű hajdúvárost, pihenje ki magát, és foglaljon szállást magának az Arany Apartmanban!