Szolgáltatásaink
Széchenyi Pihenő Kártya
Széchenyi Pihenő Kártya
Vendégeinknek kirándulás szervezés Erdélybe
Vendégeinknek kirándulás szervezés Erdélybe
Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön legújabb híreinkről, akcióinkról!

Különleges kulturális élmények, amikről könnyedén lemaradhatsz a mediterrán fürdővárosban

A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák tekintetében Budapest és Hévíz után a harmadik legnépszerűbb település Magyarországon. A mediterrán hangulatú fürdőváros több mint 70 éve töretlen vonzalommal „gyűjti be” a vendégeket. A “reumások Mekkája”-ként ismert város azonban nem csak a vízimádók úti célpontja lehet.

E mediterrán város Hajdúszoboszló. Ismerd meg azon kulturális és népművészeti gyöngyszemeit, amiket sokan kihagynak, mert csak a fürdésre koncentrálnak!

Hajdúszoboszló termálvizének köszönhetően világhírnevet gyűjtött be a gyógyturizmusban.  Azonban még mielőtt fejest ugranál a szoboszlói strand vizében, érdemes megismerni Hajdúszoboszló rejtett különlegességeit és szétnézni a városban, mert nem szűkölködik látnivalókban.

A Hortobágyi Nemzeti Park Magyarország világörökségi helyszíneként szinte mindenki számára ismeretes. Azonban rengeteg kulturális élményről maradsz le, ha Hajdúszoboszlóról csak ennyi ugrik be.

Köpöly, nadály és frászkarika? Hogyan gyógyítanak ezekkel a népi gyógymódban? Életedben nem láttál még lekvárfőzést vagy szappanfőzést, de kíváncsi vagy rá, hogyan is zajlik le a gyakorlatban?

Hajdúszoboszlón erre is választ kapsz!

Nyaralás Hajdúszoboszlón a gyógyulni, pihenni vagy szórakozni vágyóknak?

Pihenni, gyógyulni, szórakozni.

Ki ne vágyna erre? Azonban Hajdúszoboszló ennél többet nyújt neked.

Ha a pihenés és szórakozás mellett a kultúrát és a népművészetet sem veted meg, érdemes megtekinteni Szoboszló rejtett kulturális helyeit.  Miket is pontosan?

A fürdőparktól nem messze lévő Harangház egy különleges harangadomány-gyűjteményét foglal magában, a különleges hangzást adó 46 harangjával.

A város irányába haladva megtekintheted a Szerelem Kútját, vagy a Szilfákalja úti millenniumi szoborparkot.

A főtéren a II. világháborús emlékmű, majd a Bocskait ábrázoló lovas szobor tárul eléd. A Kálvin-tér szélén elhelyezkedő klasszicista stílusú református templom pedig különleges ereklyét őriz, mint pl. a csillag- és virágdíszes motívummal ellátott Mózes-széket.

Vissza a történelemórákhoz

Ha rajongsz a világháborús emlékművekért, akkor a – korábban a templom védelmét szolgáló – sarokbástyák látványa után az I. világháborús emlékművet is megtekintheted.

A református templom mögött található, a főtéren elhelyezkedő Erődfalat nem érdemes kihagyni. Egykoron a templom erődfala volt – a szoboszlói templom erődítményét vizesárokkal vették körbe -, mely ma már Hajdúszoboszló egyik legismertebb műemlékének számít.

A kör alakú sarokbástya mellett, a kb. húsz méter hosszú falon láthatók a körte alakú lőrések is.

Olyat láthatsz, amit a szürke hétköznapok során egész biztosan nem fogsz

szoboszlói Fazekasház megtekintése különösen akkor lesz emlékezetes a számodra, ha amúgy is rajongsz a népművészeti örökségekért. Az erődfaltól mintegy 500 méterre északra található Fazekasházban megismerkedhetsz a modern kor előtti kerámia-eszközökkel.

És végignézheted az egész folyamatot, ahogy a mesteremberek a nyersanyagból mesterművet kreálnak. A fekete kerámia készítésének hagyományait neked is ismerned kell.

Ha kultúra, akkor a múzeum kihagyhatatlan

Szívesen megnéznéd egyszer Picasso, Le Corbusier, Renoir, Vasarely műveit? Hajdúszoboszlón megteheted.

Külföldi hírességek művei mellett magyar kortárs művészek munkái is megtalálhatók a hajdúszoboszlói Nemzetközi Modern Múzeum gyűjteményében. Egyes művek igazán különlegesek, mert elektrografikai, komputergrafikai és más modern eljárásokkal készültek.

A múzeum a XX. század és a kortárs művészet különleges értékeit gyűjti össze, valamint kertjében a nyári időszakban gyakorta zenei aláfestéssel egybekötött rendezvények dobják fel a tárlatot.

A Bocskai István Múzeum a népművészeti alkotások kincsesbányája, de a Múzeumok Éjszakája színhelyéül is szolgál.

Ismerd meg a puszta világát Hajdúszoboszlón!

A népi hagyományokat őrző Gyapjúsház olyan tájházszerű létesítmény és műhely, valamint időszaki kiállítások helyszíne, amely a Hajdúság és puszta világa iránti elkötelezettségét gyermekfoglalkozások, találkozók szervezésében is demonstrálja. Érdemes megnézni.

Köpöly, nadály és frászkarika – Hogyan gyógyítanak ezekkel a népi gyógymódban?

A Czeglédy család által építtetett népi lakóház tipikus hajdúház Hajdúszoboszlón. Mely a népi gyógymódokat, a népi gyógyítás praktikáit, eszközeit és gyógynövényeit is rendszeresen bemutatja kiállítások keretében.

Itt valódi meglepetésprogramok várnak rád, mint a lekvárfőzés, a szappanfőzés vagy a kemencében való sütés.

Kíváncsi vagy rá, hogy milyen egy jómódú paraszt-polgár család mindennapi „élete” és hogyan történik a betegágy melletti gyógyítás?

Ismerd meg a hagyományos népi gyógyítást és annak eszközeit!

Ha Hajdúszoboszlón nyaralsz, érdemes megtekintened a Csanády-borházat, a szoboszlói két víztornyot a Csanády téren és a vasútállomáson. Valamint a Főnix-Sarok Emlékszobát is. Utóbbiban családi-, irodalmi-, és rádiós zenetörténeti gyűjteményeket tekinthetsz meg.

Hajdúszoboszló nem nagyzol a széles programlehetőségek tekintetében. Ténylegesen bőséges választékot kínál egy nyaralás során. Mert Hajdúszoboszlón nem csak fürödni lehet. Ismered a Hortobágy nyújtotta kalandokat? Válaszd Hajdúszoboszlót nyaralásod célpontjának!