Különleges kulturális élmények, amikről könnyedén lemaradhatsz a mediterrán fürdővárosban

Különleges kulturális élmények, amikről könnyedén lemaradhatsz a mediterrán fürdővárosban

A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák tekintetében Budapest és Hévíz után a harmadik legnépszerűbb település Magyarországon. A mediterrán hangulatú fürdőváros több mint 70 éve töretlen vonzalommal „gyűjti be” a vendégeket. A “reumások Mekkája”-ként ismert város azonban nem csak a vízimádók úti célpontja lehet.

E mediterrán város Hajdúszoboszló. Ismerd meg azon kulturális és népművészeti gyöngyszemeit, amiket sokan kihagynak, mert csak a fürdésre koncentrálnak!

 

Hajdúszoboszló termálvizének köszönhetően világhírnevet gyűjtött be a gyógyturizmusban.  Azonban még mielőtt fejest ugranál a szoboszlói strand vizében, érdemes megismerni Hajdúszoboszló rejtett különlegességeit és szétnézni a városban, mert nem szűkölködik látnivalókban.

A Hortobágyi Nemzeti Park Magyarország világörökségi helyszíneként szinte mindenki számára ismeretes. Azonban rengeteg kulturális élményről maradsz le, ha Hajdúszoboszlóról csak ennyi ugrik be.

Köpöly, nadály és frászkarika? Hogyan gyógyítanak ezekkel a népi gyógymódban? Életedben nem láttál még lekvárfőzést vagy szappanfőzést, de kíváncsi vagy rá, hogyan is zajlik le a gyakorlatban?

Hajdúszoboszlón erre is választ kapsz!

 

Nyaralás Hajdúszoboszlón a gyógyulni, pihenni vagy szórakozni vágyóknak?

Pihenni, gyógyulni, szórakozni.

Ki ne vágyna erre? Azonban Hajdúszoboszló ennél többet nyújt neked.

 

Ha a pihenés és szórakozás mellett a kultúrát és a népművészetet sem veted meg, érdemes megtekinteni Szoboszló rejtett kulturális helyeit.  Miket is pontosan?

A fürdőparktól nem messze lévő Harangház egy különleges harangadomány-gyűjteményét foglal magában, a különleges hangzást adó 46 harangjával.

A város irányába haladva megtekintheted a Szerelem Kútját, vagy a Szilfákalja úti millenniumi szoborparkot.

A főtéren a II. világháborús emlékmű, majd a Bocskait ábrázoló lovas szobor tárul eléd. A Kálvin-tér szélén elhelyezkedő klasszicista stílusú református templom pedig különleges ereklyét őriz, mint pl. a csillag- és virágdíszes motívummal ellátott Mózes-széket.

 

Vissza a történelemórákhoz

Ha rajongsz a világháborús emlékművekért, akkor a - korábban a templom védelmét szolgáló – sarokbástyák látványa után az I. világháborús emlékművet is megtekintheted.

A református templom mögött található, a főtéren elhelyezkedő Erődfalat nem érdemes kihagyni. Egykoron a templom erődfala volt - a szoboszlói templom erődítményét vizesárokkal vették körbe -, mely ma már Hajdúszoboszló egyik legismertebb műemlékének számít.

A kör alakú sarokbástya mellett, a kb. húsz méter hosszú falon láthatók a körte alakú lőrések is.

 

Olyat láthatsz, amit a szürke hétköznapok során egész biztosan nem fogsz

A szoboszlói Fazekasház megtekintése különösen akkor lesz emlékezetes a számodra, ha amúgy is rajongsz a népművészeti örökségekért. Az erődfaltól mintegy 500 méterre északra található Fazekasházban megismerkedhetsz a modern kor előtti kerámia-eszközökkel.

És végignézheted az egész folyamatot, ahogy a mesteremberek a nyersanyagból mesterművet kreálnak. A fekete kerámia készítésének hagyományait neked is ismerned kell.

 

Ha kultúra, akkor a múzeum kihagyhatatlan

Szívesen megnéznéd egyszer Picasso, Le Corbusier, Renoir, Vasarely műveit? Hajdúszoboszlón megteheted.

Külföldi hírességek művei mellett magyar kortárs művészek munkái is megtalálhatók a hajdúszoboszlói Nemzetközi Modern Múzeum gyűjteményében. Egyes művek igazán különlegesek, mert elektrografikai, komputergrafikai és más modern eljárásokkal készültek.  

A múzeum a XX. század és a kortárs művészet különleges értékeit gyűjti össze, valamint kertjében a nyári időszakban gyakorta zenei aláfestéssel egybekötött rendezvények dobják fel a tárlatot.

A Bocskai István Múzeum a népművészeti alkotások kincsesbányája, de a Múzeumok Éjszakája színhelyéül is szolgál.

 

Ismerd meg a puszta világát Hajdúszoboszlón!

A népi hagyományokat őrző Gyapjúsház olyan tájházszerű létesítmény és műhely, valamint időszaki kiállítások helyszíne, amely a Hajdúság és puszta világa iránti elkötelezettségét gyermekfoglalkozások, találkozók szervezésében is demonstrálja. Érdemes megnézni.

 

Köpöly, nadály és frászkarika - Hogyan gyógyítanak ezekkel a népi gyógymódban?

A Czeglédy család által építtetett népi lakóház tipikus hajdúház Hajdúszoboszlón. Mely a népi gyógymódokat, a népi gyógyítás praktikáit, eszközeit és gyógynövényeit is rendszeresen bemutatja kiállítások keretében. 

Itt valódi meglepetésprogramok várnak rád, mint a lekvárfőzés, a szappanfőzés vagy a kemencében való sütés.

Kíváncsi vagy rá, hogy milyen egy jómódú paraszt-polgár család mindennapi „élete” és hogyan történik a betegágy melletti gyógyítás?

Ismerd meg a hagyományos népi gyógyítást és annak eszközeit!

Ha Hajdúszoboszlón nyaralsz, érdemes megtekintened a Csanády-borházat, a szoboszlói két víztornyot a Csanády téren és a vasútállomáson. Valamint a Főnix-Sarok Emlékszobát is. Utóbbiban családi-, irodalmi-, és rádiós zenetörténeti gyűjteményeket tekinthetsz meg.

 

Hajdúszoboszló nem nagyzol a széles programlehetőségek tekintetében. Ténylegesen bőséges választékot kínál egy nyaralás során. Mert Hajdúszoboszlón nem csak fürödni lehet. Ismered a Hortobágy nyújtotta kalandokat? Válaszd Hajdúszoboszlót nyaralásod célpontjának!

Elérhetőségeink

4200 Hajdúszoboszló, Arany János u. 22.

+36302629450

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

logo
 

Készítette:Honlapépítők